Tuesday, December 25, 2012

Awek UM selekeh???


Assalamualaikum w.b.t.

Hye all!! Baru2 ni kecoh kat laman sosial muka buku dan twitter : konon2nya awek2 UM selekeh. Macam2 feedback yg orang ramai berikan. Saya pulak hanya mampu geleng kepala…nak gelak ade…nak marah pun ye jugak…tapi…bila isu ni da timbul..secara tidak langsung kita ambik peluang untuk menilai kembali kebenaran sesuatu kenyataan tuh.. As one of UM alumni… of course saya rasa terpanggil untuk turut sama membebel tentang isu ni. Bukannya ape…sekadar memberikan pendapat diulangi MEMBERI PENDAPAT okay??huhu..

Alrite…selama 4 tahun saya bergelar pelajar di UM…nyatanya saya memanglah bukan kategori pelajar yang dress-up untuk ke kuliah. Cukup sekadar pakai baju kurung, atau dalam kekurangan kerajinan tuh, sekadar mengenakan jeans dan t-shirt lengan panjang, tudung. Ke kuliah dalam keadaan tergesa2 n dalam erti kata lain…belasah je la pakai ape saje yang sempat sbb banyak lagi benda lain nk buat selain dari habiskn masa duk depan cermin 30 minit – 1 jam hanya semata-mata untuk bersiap ke kelas. Ini cerita diri saya, jadi tak perlu anda assume sume student UM seperti saya ye.. kebetulan, life saya di campus memang boleh dikategorikan sbgai sibuk coz saya banyak habiskan masa untuk aktiviti kolej which bg sesiapa yg tahu, aktiviti di kolej2 kediaman UM atau lebih khusus lg di KK7 memang sangat meriah. Ini bermakna, jadual kami sangatlah pack terutama bagi insan yang tak reti duduk diam macam saya yang join sampai 5-6 acara sekaligus. Ini bermakna, balik je dari kelas petang tuh, sy Cuma ade mase lbh kurang 1 jam setengah untuk makan, mandi, solat n kemudian terus turun untuk sesi latihan yang kadangkala mencecah jam 2-3 pagi.  Bayangkan saja dalam kepenatan tuh, balik2 bilik memang sekadar untuk mandi n melelapkan mata. Esok pagi2 lagi da bergerak ke kuliah (time tuh sy ambik 23 credit hours). So anda boleh bayangkan kepadatan jadual sy ketika itu. Agak2, ade tak mase sy nk duduk depan cermin lama2 hanya sekadar untuk ke kelas??Bagi saya ketika itu, ape yang penting adalah kehadiran ke kelas…sibuk macam mane sekalipun, kelas, kuliah, tutorial, assignments…adalah perkara yang perlu diberikan lebih perhatian berbanding persoalan “nak pakai baju ape ye hari ni?” atau “eh..hari ni nak lilit tudung camner ye??” atau “hari ni nak cube makeup ala2 dalam tutorial michelle phan tuh la…”  huhu..ape pun…sekali lagi sy ingatkan…ini cerita saya..mungkin berbeza dengan orang lain.

Itu cerita saya ke kuliah…berbeza rasenye sekiranya saya ade pembentangan. Time ni…ade la jugak sy dress up sket2…ikut formality ape2 yg patut…sekali sekala tu..pakai la heels ke…stiletto ke…wedges ke…untuk ke kelas…kadang2 tuh time birthday…hehe…ye la my special day gitu…mestila nk pakai cntik2 an…?? Then kalau g dinner…of course time tuh sume orang pun akan melaram. N saya pun tak terkecuali nk melaram sakan ala-ala diva la kononnya untuk malam dinner…tp ade gak girls lain yg x la melaram pun time dinner..cukup dgn berpakaian kemas n cantik untuk dinner tuh…n u know what…x de orang kisah pun sbb ape yg lebih penting adalah the moments yang kami share bersama2 time dinner tuh…

Walaubagaimana pun, sy tak la kate sy menolak spenuhnya kenyataan awek UM selekeh…tapi kenyataan tuh agak kejam bagi saya. N perkataan selekeh tuh…ntah la..it sounds too bad la kat telinga saya nih..hehe..well…Kat mana2 IPTA pun ade minah selekeh, minah diva, minah meletopss n sebagainya…n sebenarnye isu dress up ke..selekeh ke ape ke…tak hanya melibatkan golongan wanita. Agree or not?? Sorry boys, tp korang pun same je ngan kitorang nih…hehe…hurmmm…dalam kenyataan kat twitter tuh…penulis membandingkan pelajar UM dgn pelajar UiTM. Memandangkan sekarang saya berada dekat dgn salah sebuah UiTM di Malaysia ni…ini lah yang dapat saya nyatakan… Kat semua university, IPTA atau IPTS…sume da ade etika berpakaian. UM ada..UiTM pun ade…Cuma ape yg berbeza adalah dari segi penguatkuasaan etika berpakaian tuh. Kat UM mungkin etika berpakaian ini kurang ditekankan sebaliknya di UiTM kalau tak pakai ikut rules tuh, korang tak boleh masuk kelas, x blh masuk library..kn???(sy x nak wat generalisasi kat cni…tp ini berdasarkn pemerhatian sy ok…btul kn klo sy slah) N sebenarnye… memanglah bagus sekiranya etika berpakaian tu dititik berartkan…barulah nampak macam golongan terpelajar…wujudnya suasana yg nmpak profesionalnya…educated…..secara tak langsung x la ade yg g kelas dgn sekadar berseluar pendek paras peha atau pakaian2 yg agak kurang sesuai dlm keadaan di mana kita nak menuntut ilmu…rite? Keberkatan dalam menuntut ilmu tu penting..kalo g kelas, pastu duk tgk kawan sebelah duduk nmpak segala bntuk badan…x jadi la nk blaja kannn??huhu..anyway…tu da msuk isu berpakaian seksi…yg mungkin boleh kita ulas panjang dlm entry lain pulak…

Rasenye cukup la setakat ni untuk hari ini…sekali lagi saya tegaskan yang ini sekadar pendapat saya, yang berkisarkan pengalaman saya selama 4 tahun bergelar pelajar UM. Perkara2 ni mungkin x blh di apply kat sume budak UM…sbb kami semua berbeza…sume ade pendapat masing2..ape pun…have a nice day people!!!

Monday, December 24, 2012

Bila tak sihat...

3
.
.
.
2
.
.
1
.

bila tak sihat...
saya tak suke makan ubat...

bila tak sihat...
saya tak suke dirawat...

bila tak sihat...
semua perkara jadi lambat...

bila tak sihat...
aiskrim pun rase kelat...

bila tak sihat...
nak senyum pun rase ketat...

bila tak sihat...
cepat sangat la rase penat...

bila tak sihat...
kepala pun jadi berat...

bila tak sihat...
kawan sejati datang dekat...

bila tak sihat...
kawan atas nama blah cepat2...

dan

bila tak sihat...
mula la teringat kiamat...

bila tak sihat...
cepat2 nak taubat...

bila tak sihat...
doa untuk sembuh cepat...

(^__^)

Wednesday, December 19, 2012

update 1912

Assalamualaikum w.b.t...

da lame betul rasenye x update blog ni..memang sangat2 bersawang da..haishhh...bukan x de crite yg nk dikongsi...tapi..mungkin stok kerajinan tu semakin berkurang...jadi..korang mesti tertanye-tanye....apehal tbe2 rajin nak update lak nih??well..sume nye gare2 my sis yg duk sibuk suh sy kembali berblog...kate nye blh lpas tension gak ngan care ni..sejauh mana kebenarannya??well...sy pun x pasti...dalam hati tuh tertanye2 gak ye ke...ke tak...so...disebabkn malam ni sy nk distract fokus sy dr pk hal sakit lain...elok jugak sy merapu kat blog ni...plus...cik sis tu x bising da pasal sy nye blog yg bersawang ni...heheh...matai ak klo dia bce nih...


bercakap pasal blogging ni...sy x menafikan yg mungkin ianya satu cara untuk melepaskn tekanan especially buat org2 yg x de tempat utk berkongsi cerita (cam pathetic je...haisshh...x la)..salah ayat tu...bukan x de tempat..cume x de tempat yg dirasakan selesa utk berkongsi cerita...(ok sket kot ayat nih)...walau bagaimana pun...bg org cm sy...kdg2 tu...bile bace blog sendiri...mule la rse cm x pakai baju...nk sorok muke dalam kotak cm boxman tuh...padahal x de la readers knal sgt pun sape sy ni..(kecuali reader yg mmg kawan2 sy la knn??haii korang :-) ....)

bile tengok blog2 kengkawan sy...sume cantik2...siap hias segala bagai..blog sy ni pulak...aduila...cam hidup segan mati x mahu je...mungkin tu salah satu sbb knape sy kurang rajin utk berblog?haha..alasan!!blog ni macam2 jenis org wat...ade yg wat blog utk bisnes..ade yg berkongsi cter...ade jugak blog wat review sal makanan...macam2 leh wat knn??untung laaaa...

so...ape sbnarnye kebaikan blog nih??setelah dipikir2 kn...didarab..tambah...tolak..bahagi...mungkin ini sebahagian dari kebaikan blogging sekiranya digunakan dgn cara yg betul...sy listkn TIGA je kat sini sbb yg len tu korang lak kna pk kn...

1. jadi penulis yang baik

 bile da ade blog sendiri...x kn la kite nk suh mak kite tolong tulis entry n update blog knnn? so, for sure kte lah org nye yg bertanggungjawab meng'update' blog ni...bile da menulis...secare tak lansung kte sbnarnye melatih diri untuk jadi penulis yg baik...penulis yg bermoral pun boleh...npe sy ckp cmtu...salah satu cth yg dekat adalah berkaitan dgn isu hak kebebasan bersuara...memanglah blog ni kite punye...tapi sejauh mana kite nk lantang berbicara sehingga tidak peka dengan hati, perasaa n pemikiran org lain..??rite? jadi pkara2 begini blh bantu menjadikn kte penulis yg baik..menulis dengan berhemah...menulis ni pun perlu kemahiran menulis..rite?tulis kat blog..same je mcm bcakap pd orang..tujuannye nk smpaikn info n msg...so...kna gak la tau care, bahasa n penyampaian yg sesuai supaye ape yg kte nk merepek kan tuh tak jadi kerepek...got it?

2. tambah ilmu pengetahuan

ha...yg kedua ni...ade kaitan gak ngan yg atas tuh...bile kte nk tulis ttg sesuatu...mesti ade ilmu ttg perkara tu...ke nk tulis saje2 je??well..sy x ckp x blh...klo nk cter pengalamn..of course la kite tak bukak ensiklopedia segala bagai utk cter sal pengalaman sendiri (ke ader yg wat cmtuh???) but let say kalo kte nk cter sal something yg ilmiah (sume bnda kat dunia ni kna gune ilmu kott....)...yg akademik la sket...kn? x pun nk cter pasal isu2 dunia...x kn la trus men nk tulis je tnpa wat sedikit homework..btul x?cth paling mudah..kalo nk wat blog pasal makanan...mesti ade sikit ilmu ttg makanan..paling common pun..mesti g makan kat kdai tu...kdai ni..then wat perbandingan or what so ever la kn...then kat situ dpt la ilmu (bile org tnye: kdai mkn mane pling best???korang ade jawapan..heheh..) ilmu la tuh...x sume org tau mknan kat ne sedap..yg ok...yg harga sesuai...rite?

3. ruang perkongsian ilmu

pun berkait gak ngan 2 kat ats tuh...bile berblog nih...kadang2 boring tgk blog sendiri...so kte akn g blogwalking ke blog2 lain...blog cik kiah ke...blog budak kampung ke..ape2 je...so, bile da jalan2 tuh...paling tak kte akn bce gak la post2 blogger2 yg len...ha...kn dpt gak ilmu...pling x pun..dpt blajar dr pengalamn blogger2 lain..ye x???


hurmm..enough said...yg len korang tentu blh pk sndiri knn??otak ni tbe2 suda jem pula...jadi..sy rse ckup la untuk malam ni..take care korang...be safe always...till then... :-)